top of page

Urla

        Türkiye’nin 3. büyük kenti olan İzmir’de 1970’li yıllardan bu yana kent halkı yakın kıyı kasabalarını dinlenme amaçlı tercih etmeye başlamıştır. İzmir’e 35 km uzaklıkta erişilmesi kolay olan Urla ilçesi de kent halkının artan taleplerini karşılamaya çalışmaktadır.1980’lerden özellikle 1990’lı yıllardan sonra otoyolun ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün açılması ile kentin gelişime yönleri değişmeye başlamıştır. Urla'da nüfusu çekecek kentleşmeyi hızlandıracak motor güç olarak belirgin bir ekonomik sektör yoktur. Bilindiği gibi ülkemizde kentleşme genel anlamda sanayileşmeye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.Ancak Urla'da gerçek anlamda sanayiden bahsetmek mümkün değildir. 

         Urla kıyıları ve önündeki 12 ada ile İzmir Körfezi, en güzel şekilde Urla’nın Güvendik sırtlarından seyredilmektedir. Urla köyleri denildiğinde; tiyatrosu ve sera çiçekçiliği ile ünlü Bademler Köyü, iç kısımda kalmasına karşın önemli ölçüde turist çekmeyi başaran Barbaros Köyü, kıyıdaki Özbek ve Balıklıova, Gülbahçe köyleri ilk akla gelenlerdir.

İlçemizin Karantina Adası  ve  Tahaffuzhanesi

tahaffuzhane

Ülkemiz ve Dünya sağlığına yıllarca son derece önemli hizmetler vermiş olan Tahaffuzhane sistemi Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde Ülkemizin ve Sağlık Bakanlığımızın güzide yerlerinden biridir. Karantina adası adından da anlaşılacağı üze olası bir hastalık durumunda salgınlar ve ölümlerin artmasını engellemek için Ulusal ve Uluslar arası kanunlarla oluşturulmuş ve stratejik öneme haiz kompleks bir adadır. Dünyada tescilli olarak 3 adet Karantina Adası bulunmaktadır. Bunlar; ABD’de Elisa Adası, Hırvatistan Dubrovnik’te bulunan Karantina Adası ve Ülkemiz İzmir İli Urla İlçesi' nde bulunan Urla Karantina Adası’dır.

1865 yılından 1950’li yıllara kadar işlemini sürdüren tahaffuzhanede işlem şöyle işliyordu: Ticaret, yolcu, hac v.b  amaçlarla gelen gemiler ada açıklarında demir atar, yolcuların küçük teknelerle/filikalarla karaya taşınmasından sonra soyunma ve banyo bölümlerine alınması ile başlar. Daha sonra sistem kişilerin, eşyalarının ve geminin dezenfekte edilmesi şeklinde devam eder. Yolcular eşyaların içeri alındığı kapının haricinde bulunan diğer kapılardan içeri alınarak kayıt ve ön muayeneden sonra duş yerlerine gönderiliyordu.  Önce kıyafetleri çıkarılıp numaralı filelere (bu numaralar kişilerin bilekliklerine de yazılırdı) konulurdu. 360 derece dönebilen dolaplarla soyunma odalarının arka tarafında olan görevliler kıyafetleri alıp dezenfeksiyon ve sterilizasyon işleminin yapılacağı bölüme gönderiyorlardı. Kıyafetler, gelen yolcuların şahsi eşyaları ile gemide kullanılan yıkanabilecek bazı müştemilatlarda dezenfeksiyon kazanlarında dezenfeksiyon işlemine tabi tutuluyordu. Daha sonra görevliler tarafından yolculara sabun, peştamal, havlu ve takunya verilerek duşluklar bölümüne yönlendirilirler, burada kendilerine verilen sabunlar ve özel sterilize edilmiş suyla yıkanırlar. Duştan çıkanlara Dezenfeksiyon kazanlarında tüm mikroplardan arındırılmış kıyafetleri iade edilir. Gelen yolcular banyo işlemi bittikten sonra temiz bir şekilde Doktor muayenesinden geçerler; hasta  olanlar karantinaya alınır sağlıklı olan yolcular üç gün misafir edildikten sonra yolculuklarına devam eder. Hastalık taşıyanlar bir daha asla adadan çıkamaz. Hastalığı iyileşene ya da ölene kadar adada misafir edilirler. Eğer bu durumda ölüm vaki olursa da karantina adasının arka tarafında yani doğusunda bulunan mezarlığa sönmüş kireç dökülerek defin işlemi yapılır. Bu mezarlıkta her milletten 300-350 kadar yolcunun yattığı söylenmektedir.

O dönemlerde meydana gelen hastalıkların bulaşma yolu olarak fare, bit, pire ve çeşitli haşereler gösteriliyordu. Gemilerle gelen yolcuların karadaki temizlik ve dezenfeksiyon işleminin yanında gemideki bulaşmayı sağlayan bu haşerelerin de yok edilmesi gerekiyordu. Bu yüzden geminin dezenfektesi için tüm ambar kapakları ve kamara kapakları kapatılarak içeride yakılan kükürt ve gazyağına benzer bir maddenin dumanı kullanılıyordu. Bu işlem üç gün boyunca tekrarlanıyordu.

 

Muayeneler ve tüm işlemler bittikten sonra seyrine devam etmesi veya yurda girişi uygun görülen gemiler için bir görevli ile İzmir Paşasına  (Valisine) rapor gönderiliyordu. Hastalıkların ne kadar önemli olduğu buradan da anlaşılıyor ki paşa gelen haberciye müjdeli haber getirdiği için ödül verir ve paşanın izni olmadan kesinlikle gemilerin gidişine müsaade edilmezmiş.

Tahaffuzhane 1950 yılına kadar aktif olarak kullanılmıştır. Kore gazileri için kullanıldığı ve Kıbrıs Barış harekatında da hazır bulundurulduğu söylenmektedir. Günümüzde dahi olası durumlarda kullanılmak üzere hazır tutulmaktadır. Hatta 1984-86 yılları arasında o dönemde Kemik Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan Urla Devlet Hastanesinin Sterilizasyon kazanlarının bozulması nedeniyle tahaffuzhanedeki otoklavlar iki yıl boyunca hastanenin sterilizasyon işlemlerini yürütmüştür.

 

Tahaffuzhane işlemi şanlı tarihimizde ülkemize, bakanlığımıza ve genel müdürlüğümüze üstün hizmetlerde bulunmuş ve her zaman yüz akı olmuştur. Bundan sonrada hem olası bir karantina esnasında görevini yerine getirmek hem de geçmişte yaşanan bu olayları çekilecek olan kısa bir film, belgesel ve bakanlığımız tarafından kurulması planlanan (Özel müze kurulması ile ilgili her türlü evrak tarafımızdan hazırlanarak Kültür Bakanlığına onaya gönderilmiştir) Karantina Adası Sağlık Açık Alan Müzesi ile hem geçmişte tahaffuzhanenin üstlenmiş olduğu misyon hem de Türk dünyasında buluş yapmış ve Türklere has olup da dünya üzerinde kullanılan tıbbi alet edevat veya sistemlerin (su ile tedavi, Müzikle tedavi vb.) ayrı ayrı pavyonlarda tanıtılması bakanlığımız ve ülkemiz için çok önem arz etmektedir.

Kültür bakanlığına yapmış olduğumuz müze başvurusunu kabulü halinde Bu yapıların tamamının aslına uygun bir şekilde restorasyonları yaptırılarak ; biz tarihte bu işlemleri yaptık ve her zaman da yapabilecek güç ve kudretteyiz vurgusuyla gelecek nesiller aydın kılınıp, dünya uluslarına  ecdadımızın ve ülkemizin  sağlığa yüzyıllar öncesi verdiği önem çok güzel bir kompozisyon şeklinde anlatılabilir ve gösterilebilir..

Aşıların çıkması ve teknolojinin ilerlemesiyle tahaffuzhane sistemi 1950 lere kadar işlemiş ve daha sonrasında günün koşullarına uygun olarak olası bir salgın ve bulaşıcı hastalıklarda kullanılmak üzere Karantina Adası üzerinde ayrıca;1955’te Karantina Hastanesi yapılmıştır. Yukarıda da değindiğimiz gibi olası durumlarda kullanılacak olan bu stratejik öneme haiz hastane binası boş kalmasın ve hizmet versin diye ilk önce “Deniz ve Güneş Tedavi Enstitüsü” olarak kullanıldı daha sonra “1960’ta “ Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi” ve 1986’da itibaren de Devlet Hastanesi statüsü kazanan bu günde hizmet veren Urla Devlet Hastanesi olarak kullanılmaktadır. Olası bir karantina durumunda Acil eylem planı çerçevesinde tekrar karantina hastanesine döndürülecek olan bu sisteme ülkemizdeki  bulaşıcı hastalıklar üzerine yetişmiş çalışanların katılması ile ülkemiz ve dünya sağlığı emin ellerde olacaktır.

 

Adadaki bir diğer oluşumda   2006 yılından itibaren İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Merkezi olarak hizmet veren ve hizmet içi eğitimleri sürdüren, sağlık alanında ki yenilikleri uygulamalı olarak ta sunan ülkemiz sağlık misyonuna eğitim anlamında katkı sağlayan Sağlık Bakanlığı Urla Eğitim Merkezi Müdürlüğüdür. Eğitim Merkezinde eğitim ortamı hazırlamada tamamen kendini eğitime ve eğitime gelenlere yardımcı olmaya odaklanmış çalışanlarının olması ve buna uygun eğitim salonları ve uygulama sahası olması bakanlığımız ve ülkemiz için bir artı değerdir. Eğitim merkezin huzurlu ve sakin bir ortamda olması ise Sağlık çalışanlarının mesleki yeterliliklerini, eğitimin başarısını arttırdığı gibi böyle bir yerde eğitim çalışanlara ek motivasyon da sağlamaktadır. Eğitim Merkezinde yapılan eğitimlerin bir kişinin hayatını kurtarılmasına vesile olması veya bir kişinin hayatını daha sağlıklı şekilde yürütmesine vesile olacaksa bunu vereceği vicdani huzurun bile bulunmaz bir fırsat olması biz sağlık camiasını ziyadesiyle mutlu etmektedir. Günümüz şartlarına uygun olarak Sağlık Bakanlığımızın ciddi yatırımlar yaparak ülkemiz hizmetine kazandırdığı Ulusal ve Uluslar arası simülasyonlu eğitim araçları da merkezde bulunmaktadır.

 

kumdeniz plajı

Urla Kum Denizi  Plajı'na Muhteşem Düzenleme

Urla Atatürk Mahallesi'ne bağlı Kum Denizi sahilinde 950 metrelik sahil bandında 65 bin metrekarelik alanda yapılan yenileme projesi 7.5 milyon TL'ye mal oldu. Plaja araç girişi için üç yol, yol kenarı otoparkı ile bir büyük otopark; sahilde yol, tretuvar, yürüyüş yolu, plaj, iki meydan ve bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı. 

Peyzajı ve aydınlatmalarıyla özel tasarlanan 8 metre genişliğinde yürüyüş yolunun yanında üç kola ayrılan bisiklet yolu ve bisiklet parkı yapıldı. Yolda görme engelliler için şeritler yer aldı. Çevreye özel tasarlanmış oturma elemanları ve kentsel mobilyalar yerleştirildi. 
Alanda bulunan BİSİM İstasyonuyla yakında Urla'ya bağlanacak güzergahta bisiklet kiralanabilecek. 
Denizin tuz ve rüzgar etkisine dayanıklı, bölgede doğal olarak yetişen bitki türlerine yer verilerek yapılan peyzaj tasarımında bisiklet yolu boyunca geniş gölge imkanı sağlayacak jakaranda, yürüyüş yolu boyunca 25 adet palmiye (washingtonia filifera), gülibrişim, zakkum, zeytin gibi ağaçlar ve çalı türleri yerleştirildi.

Plaja gelen vatandaşların rahatlığı için soyunma kabini, duş binaları, kendini temizleyen tam otomatik tuvaletler, engelli vatandaşların denize girmesine olanak tanıyacak özel aparatlar, Büyükşehir'in işleteceği kafe binaları, denize tahta yürüme yolları oluşturuldu. 

Minik ziyaretçiler için güvenli bir şekilde havuz keyfi yaşanacak su oyunları parkı ve oyun alanı kuruldu. Tırmanma ipleri unutulmadı.
Bölge halkının spor yapabilmesi için spor aletleri yerleştirildi.

Tabaklar Deresi üzerine tahta köprü yapıldı, korkuluklar boyandı.

Bölgeye yerleştirilen bazı mobilyaların İzmirDeniz projesi için tasarlanan parçalar olduğu görüldü. 

Kent merkezindeki sahillerden daha nitelikli bir alan oluşturan İzmir Büyükşehir ekiplerine, İzbeton ekiplerine, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, haberimizin başında fotoğraf çekimimizi sekteye uğratmaya çalışan beye selamlarımızı gönderiyoruz. 
Yapılan işin kalitesini fotoğraflardan incelemenizi istiyoruz. Çeşmealtı ve Urla'dan da haberlerimiz olacak.

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

© 2016 by Serhan Yıldız. Created for ICASBL with Wix.com

bottom of page